skip to Main Content

Mag ik weer in een groep fietsen?

Sinds maandag 11 mei zijn de regels voor buiten sporten versoepeld. Zo mag je bijvoorbeeld weer samen fietsen. Maar hoe fiets je veilig samen? NTFU adviseert wielrenners en mountainbikers met maximaal 4 personen in een groep te fietsen. Zo houd je op een veilige manier 1,5 meter afstand tot elkaar én anderen. 

De NTFU en KNWU hebben samen wielersport specifieke adviezen en richtlijnen opgesteld. Deze zijn gebaseerd op landelijk protocol Verantwoord Sporten.

Samen fietsen? Max. 4 personen

Samen buiten sporten mag weer. Maar hoe fiets je veilig samen? Voor wielrenners en mountainbikers adviseert NTFU: fiets met maximaal 4 personen in een groep.

·        Ook in een groep van 4 personen geldt: houd tenminste 1,5 meter afstand tot elkaar én tot andere verkeersdeelnemers.

·        Fiets je samen met personen uit hetzelfde huishouden (bijvoorbeeld je partner en kinderen), dan geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar niet. Je houdt uiteraard wél minimaal 1,5 meter afstand tot andere verkeersdeelnemers.

Waarom adviseren we 4 personen?

De Rijksoverheid staat toe dat we sinds 11 mei weer samen buiten mogen sporten – mits op anderhalve meter. Maar, hoe fiets je op een veilige en verantwoorde manier samen? Bij de versoepeling van de maatregelen zijn geen concrete aantallen genoemd voor een maximale groepsgrootte om samen buiten te sporten. Ook het algemene landelijke protocol Verantwoord Sporten geeft hierover geen uitsluitsel. Samen fietsen betekent voor de één “met z’n tweeën fietsen” terwijl het voor de ander een signaal kan zijn om met 14 man/vrouw op pad te gaan. NTFU en KNWU vinden het onverantwoord als er grote groepen de weg op gaan: minimaal 1,5 meter afstand houden tot elkaar en anderen is niet uit te voeren. Daarom adviseren NTFU en KNWU wielersporters die graag samen willen fietsen, dit met niet meer dan 4 personen samen te doen. Zo kun je vlot ritsen en achter elkaar rijden om de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen te houden. Het is geen verplichting om met 4 personen te fietsen. Fiets je liever uitsluitend samen met je huisgenoot of vaste trainingsmaatje of toch nog steeds solo? Dat mag uiteraard ook.

Samen fietsen kan niet overal

Op drukke, smalle fietspaden is het niet wenselijk om in een groep te fietsen. Zoek dus niet de smalle drukke paadjes op, maar kies voor verkeersluwe brede paden waar het toegestaan is om te fietsen. We doen een beroep op ieders gezond verstand en de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen te respecteren, ook in een groep. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Kun je onmogelijk minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar of anderen bewaren? Fiets dan solo.

Wielrenners: max. 4 personen

·        Fiets met maximaal 4 personen in een groep.

·        Respecteer de minimale 1,5 meter afstand tot andere fietsers en verkeersdeelnemers.

·        Vermijd drukte. Kies een route over brede wegen en fietspaden, waar het makkelijker is om tenminste 1,5 meter afstand te bewaren.

·        Fiets alleen naast elkaar waar dat kan. Zo niet: fiets achter elkaar. Rits op tijd.

·        Als inhalen of passeren niet mogelijk is, houd je ruim voldoende afstand tot anderen.

Mountainbikers: max. 4 personen

·        Fiets met maximaal 4 personen in een groep.

·        Respecteer de minimale 1,5 meter afstand tot andere mountainbikers en recreanten.

·        Bewaar 3-5 fietslengtes afstand tot elkaar op de singletracks.

·        Ga, waar dat veilig kan, aan de kant voor snellere fietsers.

·        Wil je iemand inhalen? Houd afstand tot er ruimte is om in te halen en bedank vriendelijk.

·        Rijd behoudend: neem niet onnodig risico’s.

Verkouden? Blijf thuis

Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Daarom is het van belang om minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. Gebruik een papieren zakdoek als je je neus moet snuiten en gooi deze na afloop in de prullenbak. Ben je verkouden of voel je je grieperig? Ga niet fietsen, maar blijf thuis.

Gebruik je gezond verstand

Zorg dat zorgprofessionals zich geen zorgen hoeven te maken om een fietsongeluk en rijd behoudend. Het gemiddelde van je fietsrit is even niet belangrijk. En die technische trail of rock garden bewaar je beter voor een volgende keer. We kunnen straks echt wel weer wedstrijden en toertochten rijden.

Houd je aan de regels

Fiets niet met méér dan 4 personen en respecteer de minimale 1,5 meter afstand tot anderen. Samen voorkomen we een tweede golf van het coronavirus.

Het bestuur vraagt de leden niet vanaf de makt te vertrekken, maar vanaf huis. Dit om groepsvorming
op de markt te voorkomen.

Back To Top
×Close search
Zoeken