skip to Main Content

Jarige Peddelaars trainer verrast door jeugd

‘Het is maar een getal’

Door Karin Stronks uit de Aalten Vooruit

AALTEN – Jeugdtrainer Jan Hoftijzer is op zijn 75ste verjaardag aangenaam verrast door de jeugdige wielrenners van fietsvereniging De Peddelaars. Na de training van zaterdag 16 januari keren de sportievelingen terug naar Sportpark Zuid en zingen de jarige toe. Jan krijgt een fraai boeket bloemen, een bierpakketje en een groot bord met namen van zijn groep erop, door de jongeren zelf geschreven. “Dit had ik echt niet verwacht! Wat een party hier”, grijnst de 75-jarige.

Jan juicht vrolijk mee als het ‘hiep hiep hiep Hoera’ klinkt. Hij lacht de jongeren toe en neemt de cadeaus in ontvangst. “Ja, 75 jaar ben ik nu. Hoe dat voelt? Nou, het is maar een getal”, glimlacht de sportieve jarige. De hele groep gaat met Jan op de foto en dan op naar huis, het is ijskoud op deze zaterdag. Hermien, de echtgenote van Jan, is met de auto gekomen om de cadeaus mee naar huis te nemen. “Ik ben deze week ingeseind”, verklapt ze, “al die mooie cadeaus had Jan op de fiets niet kunnen vervoeren!”

Bij thuiskomst lopen Jan en Hermien tussen de ballonnen door naar de hal. Jan lacht: “Zelfs hier hebben ze het nog versierd!” Hij vervolgt: “Vanmorgen heb ik 48 stroopwafels meegenomen, tijdens de pauze in het Aaltense Goor kwamen de drie jeugdgroepen bij elkaar en heb ik getrakteerd. Na de training, bij sportpark Zuid, dacht ik wel, wat is dit allemaal? Ik had hier echt niet op gerekend!” Hermien zet de bloemen op een vaas en Jan bekijkt met een glimlach op zijn gezicht het bierpakketje en het bord met de namen. Hij zegt: “Wat een mooie verrassing! Of ik vandaag mijn verjaardag nog ga vieren? Ja, kleinschalig, maar de party heb ik deze ochtend al gehad!”

‘Bij een hobby valt de leeftijd weg’

Tot zijn veertigste heeft Jan bij AZSV gevoetbald. Na een gecompliceerde beenbreuk is hij begonnen met fietsen. Hij vertelt: “Ik ging op zoek naar een geschikte sport. Onze oudste dochter kocht een racefiets. Ik heb de helft meebetaald en afgesproken dat ik hem ook mocht gebruiken. Een maand later heb ik zelf een fiets gekocht!” Aanvankelijk fiets Jan met een stel vrienden, later sluit hij zich aan bij De Peddelaars. Jan haalt herinneringen op: “We fietsten met grote toertochten mee, bijvoorbeeld de Amstel Gold race, 250 kilometer, en ik heb een keer in Zweden een tocht van 330 kilometer gefietst, om een enorm groot meer heen. Samen met 15.000 deelnemers. De wegbewijzering en verzorging daar was super, het was de langste tocht die ik ooit heb gefietst…”

Tijdens een vergadering van De Peddelaars wordt een oproep gedaan om jeugdtrainer te worden. Jan meldt zich aan. “Dat was ongeveer twintig jaar geleden. Vanaf die tijd heb ik de oudere jeugd getraind, ik had toen iets meer tijd en het leek me leuk om met jongeren op te trekken”, vertelt hij. Op de vraag hoe dat nu gaat, gezien het leeftijdsverschil, luidt het antwoord: “Bij een hobby valt de leeftijd weg. Ik geniet enorm van de trainingen met de jeugd. Als je met ze optrekt ben je één van hen, maar je bent natuurlijk wel ‘de trainer’. Wat er nou zo leuk aan is? Nou, de wisselwerking, actie is reactie. Het spontane van jongeren is mooi, ze vertellen wel eens dingen… Het plezier met elkaar en fijn sporten samen, dat is leuk!”

Back To Top
×Close search
Zoeken