skip to Main Content

Het laatste nieuws over de wielersport en het coronavirus

Natuurlijk zijn de ontwikkelingen rondom het coronavirus bij de NTFU bekend. Hier informeren we je graag over de stand van zaken over de wielersport en het coronavirus.

Update 6 mei

Op 6 mei heeft de Rijksoverheid versoepeling van een aantal maatregelen aangekondigd. Wat die versoepeling concreet betekent voor verenigingen, evenementorganisatoren, trainers en fietsers kunnen we op dit moment niet zeggen. Vrijdag komt NOC*NSF met een aangepast sportprotocol dat de NTFU en KNWU uiterlijk dinsdag vertalen naar adviezen en richtlijnen voor de wielersport. Tot die tijd: fiets solo. 

Fietsen doe je solo

Het kabinet heeft besloten alle samenkomsten te verbieden tot 20 mei. Individueel sporten in de buitenlucht kan nog wel. Dat geldt ook voor wielrennen en mountainbiken: fietsen doe je solo. In dit artikel delen we tips voor je solorit. Wil je tóch samen op pad, doe dat dan alleen met een huisgenoot. Laat de groep uit niet meer dan 2 personen bestaan. Bovendien moet je minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Houd je je niet aan deze regels? Dan riskeer je een boete tot € 400,-. 

Tot slot: zoek geen risico’s op waardoor je bent aangewezen op medische hulp (bijvoorbeeld door een ongeval). De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we hopen op jullie begrip in deze tijden. 

Verenigingen 

Voor bestuurders van verenigingen geldt: informeer je leden dat zij niet in groepsverband groter dan 2 personen mogen fietsen. Annuleer ook je clubbijeenkomsten zoals groepsritten en -trainingen tot in ieder geval 20 mei. Ook alle sportclubs en sportvoorzieningen moeten tot die datum hun deuren gesloten houden.

Trainingen en clinics

Voor trainers die wielren- of mountainbikeclinics organiseren, geldt: er vinden in ieder geval tot 20 mei geen georganiseerde sportactiviteiten plaats, ook niet in de openbare ruimte. Dit betekent dat er geen 1-op-1 trainingen mogen worden begeleid vanuit organisaties, zelfstandigen of vrijwillige functionarissen.  

Voor jeugd

Vanaf 29 april is sporten voor de jeugd – onder begeleiding en strikte voorwaarden – toegestaan. NTFU werkt momenteel samen met NOC*NSF, de sportbonden en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) aan een landelijk sportprotocol. Doel van dit sportprotocol is dat alles wat vanaf 29 april aan sport georganiseerd wordt, in afstemming met de gemeente, veilig en volgens de richtlijnen van het RIVM gebeurd. RIVM moet dit sportprocotol eerst goedkeuren: we informeren verenigingen en trainers zodra het protocol definitief is. Wacht daarom met het bekendmaken van trainingen voor de jeugd totdat dit sportprotocol bekend is. Lees hier meer over het sportprotocol.

Toertochten

De Rijksoverheid heeft samenkomsten en evenementen tot 1 september verboden. Dit geldt ook voor toertochten. Daarom zijn tochten in deze periode niet langer zichtbaar op de NTFU- en Fietssport-kalender. Heb je je ingeschreven voor een geannuleerde tocht? Of heb je een andere vraag over de toertocht? Neem dan contact op met de organisator. 

Volg de adviezen

Volg de voorzorgsmaatregelen van het RIVM op: was je handen regelmatig, hoest/nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik een papieren zakdoek en schud geen handen. 

NTFU volgt adviezen NOC*NSF

De NTFU volgt in het kader van de ontwikkelingen rondom het coronavirus de adviezen van sportkoepel NOC*NSF op. Zij staan in contact met de Nederlandse overheid en het RIVM. Zodra ons advies naar onze aangesloten verenigingen, tochtorganisatoren en/of leden wijzigt, brengen we je daarvan via dit bericht en sociale media van op de hoogte.

Back To Top
×Close search
Zoeken