skip to Main Content

Update 17 mei: de informatie op deze pagina moet nog aangepast worden op basis van de aangekondigde versoepelingen voor 19 mei aanstaande. 

Het kabinet kondigde voor 19 mei versoepelingen aan die van toepassing zijn op de fietssport. Sporten op de openbare mag in groepen van maximaal 30 personen op 1,5 afstand van elkaar. Uiteraard geldt nog steeds: houd 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen. Laten we verstandig met dit privilege omgaan. Houd daarom rekening met elkaar en anderen, zoals je clubgenoten, vrienden én andere weggebruikers en respecteer de 1,5 meter afstand. Hoe je dit doet plus nog meer vragen over fietsen in coronatijd, lees je in deze FAQ.

Vragen over fietsen in groepen

Mag ik weer in een groep fietsen?

Ja. Per 19 mei mag je weer in een groep fietsen. Let er goed op dat als je in een groep fietst, je onderling 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers houdt. Dus: óók bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt, bewaar je afstand. Dat gaat makkelijker als je in een kleine groep fietst.

Sporters jonger dan 27 jaar hoeven onderling geen 1,5 afstand te houden. Fiets je in een ‘gemengde groep’ – dus mensen jonger dan 27 én mensen van 27+ jaar – , dan houd je wel 1,5 afstand tot elkaar. 

Vind je het niet prettig om samen te fietsen, fiets dan solo óf fiets virtueel op Bkool.

De regels voor samen buiten sporten zijn versoepeld. Hoe zit dat precies?

Hoe houd je als wielrenner 1,5 meter afstand tot elkaar tijdens het fietsen?

Als wielrenner ben je gewend om vlak naast elkaar of dicht op elkaars wiel te fietsen. Afstand houden tot elkaar lijkt dan bijna onmogelijk. Toch doen we een beroep op de zelfbeheersing van elke wielersporter: respecteer de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen, óók als je als groep fietst. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Het zal even wennen zijn om niet uit de wind te kunnen fietsen, maar zie het als een goede training: uiteindelijk word je er sterker door.

Vind je het toch te risicovol om in een groep te fietsen of vind je het lastig om afstand te houden? Maak solo je kilometers of fiets virtueel samen met je clubgenoten of vrienden, bijvoorbeeld via Bkool.

Hoe houd ik onderweg 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers? 

Je vindt hier 9 praktische tips die je meteen kunt toepassen als je gaat fietsen.

Moet ik nog 1,5 meter afstand houden als ik al gevaccineerd ben?

Ja, er gelden nog geen uitzonderingen op de maatregelen voor mensen die al een vaccinatie hebben gehad. Ook al ben je gevaccineerd, je kunt het coronavirus nog wel overdragen op anderen.

Hoe houd je als mountainbiker rekening met de maatregelen op en rond de trails?

Ook voor mountainbikers geldt: fietsen in een groep mag, maar respecteer de 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen. Denk dus ook als je gaat mountainbiken goed na over je groepsgrootte. Geef elkaar de ruimte, zeker op de singletracks. Wil je iemand inhalen? Ga niet in het wiel rijden, maar wees geduldig tot je voldoende ruimte hebt en bedank vriendelijk. Rijdt iemand achter je die jou wil inhalen? Laat je niet opjagen, maar geef de ander de ruimte zodra dit kan. Ga aan de kant zodra het breder wordt. Deze plus nog 6 andere tips lees je hier.

Mag mijn vereniging clubritten organiseren?

Met de versoepelingen die per 19 mei gelden, is er ook op de vereniging meer mogelijk. Verenigingen kunnen dus weer clubritten organiseren. Doe dat bij voorkeur in vaste groepen en denk goed na wat een verantwoorde groepsgrootte is zodat je de 1,5 afstand nog goed kunt bewaren. Dus: óók bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt, bewaar je afstand. Neem bijvoorbeeld de volgende factoren overweging: de route (is er veel of weinig verkeer), het tijdstip (in het weekend of door de weeks), het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit), ervaring van je leden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld). 

Vragen over fietsen en de geldende maatregelen

Geldt het dragen van een mondkapje ook voor buitensportaccommodaties?

Nee, dit geldt alleen in publieke binnenruimtes, zoals binnensportaccommodaties. De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder. Zodra er geen medische noodzaak meer is wordt deze bepaling ingetrokken door de Rijksoverheid.

Kan ik nog binnen trainen, bijvoorbeeld tijdens een spinningles of op de indoor trainer?

Sporten met een groep in een binnenruimte is niet toegestaan. Spinninglessen kunnen dus niet doorgaan. Heb je thuis een spinningfiets of een indoor trainer? Dat kan natuurlijk wel. Indoor trainen op een virtueel platform als Bkool of Zwift is een goede manier om toch samen met anderen te fietsen. Doe bijvoorbeeld mee met onze Fietssport League op Bkool.

Zijn er specifieke steunmaatregelen voor verenigingen?

Ja, er zijn verschillende overheidsregelingen beschikbaar die sportverenigingen steun kunnen bieden om de financiële gevolgen van de coronamaatregelen op te vangen. Het NOC*NSF zet op deze pagina deze regelingen voor je op een rij en schetst de stand van zaken per regeling.

Hoe houd mijn vereniging zich aan de geldende maatregelen en adviezen?

We zetten in dit artikel voor je op een rij hoe je veilig als vereniging op pad gaat. Bekijk daarnaast de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid en raadpleeg het landelijk protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF. Hierin vind je onder andere bepalingen over de 1,5 meter afstand voor, tijdens en na het sporten.

Heeft je vereniging een eigen accommodatie? Dan moeten de sportkantine, kleedkamers en douches gesloten blijven.

Mag ik in Duitsland of België fietsen en mag dit ook in een groep?

De Rijksoverheid raadt reizen en het boeken van reizen naar het buitenland sterk af, tenzij strikt noodzakelijk. Het dringende advies is om juist zoveel mogelijk dicht bij huis te blijven en niet noodzakelijke reizen te vermijden. Een rit in Duitsland of België of een midweek fietsen in Zuid-Spanje is niet noodzakelijk. Wil/moet je toch naar het buitenland? Check vóór vertrek de meest actuele reisinformatie en raadpleeg de websites van de Rijksoverheid en de ANWB. Kijk op de site van Cycling Vlaanderen en de Bund Deutscher Radfahrer voor de geldende maatregelen.

Back To Top
×Close search
Zoeken