skip to Main Content

Vragen over fietsen in coronatijd

De Nederlandse overheid versoepelt per 15 januari de coronamaatregelen voor de sport. Zo mag er weer binnen en buiten gesport worden, op elk moment van de dag en mogen sportclubs de deuren open onder voorwaarden. Ook mag er weer in groepsverband gesport worden.

Vragen over samen fietsen

Met hoeveel personen mag ik samen fietsen?

Er mag weer in groepsverband gesport worden. Denk echter voor vertrek wel goed na over de groepsgrootte. Kun je ook andere weggebruikers de ruimte kunt geven? Splits de groep bijvoorbeeld op in kleinere groepen.

Als richtlijn adviseren we onder normale omstandigheden een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga echter voor jezelf na of dit ook in coronatijd kan, door te kijken naar factoren als:

  • de route (is er veel of weinig verkeer);
  • de weg (fiets je over brede fietspaden, polder- of dijkwegen of juist over smalle weggetjes en singletracks)
  • het tijdstip (in het weekend of door de weeks);
  • het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit);
  • ervaring van je leden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld). 

Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters juist rekening houden met anderen en denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails opgaat.

Moet ik 1,5 meter afstand houden als ik samen fiets?

1,5 meter afstand houden is niet verplicht als dat door de aard van de sport niet mogelijk is. Tijdens het fietsen hoef je dus onderling geen afstand te houden. Als iemand het toch wenselijk vindt, maak hier dan goede afspraken met elkaar over. Tot andere weggebruikers geldt wel de 1,5-meter-regel. Geef andere verkeersdeelnemers dus de ruimte. Haal alleen in als er voldoende ruimte is. Als dat betekent dat je even moet wachten, fiets dan op gepaste afstand achter de ander.

Hoe houd ik onderweg 1,5 meter afstand tot elkaar en andere weggebruikers? 

Je vindt hier 9 praktische tips die je meteen kunt toepassen als je gaat fietsen.

Moet ik nog 1,5 meter afstand houden als ik al gevaccineerd ben?

Ook als je gevaccineerd bent, is het verstandig om 1,5 meter afstand te houden.

Hoe houd ik als mountainbiker rekening met de maatregelen op en rond de trails?

Ook voor mountainbikers geldt: geef elkaar de ruimte, zeker op de singletracks. Wil je iemand inhalen? Ga niet in het wiel rijden, maar wees geduldig tot je voldoende ruimte hebt en bedank vriendelijk. Rijdt iemand achter je die jou wil inhalen? Laat je niet opjagen, maar geef de ander de ruimte zodra dit kan. Ga aan de kant zodra het breder wordt. Deze plus nog 6 andere tips lees je hier.

Vragen over fietsen en de geldende maatregelen

Mogen alle sportlocaties open?

Alle sportlocaties zowel binnen als buiten mogen per 15 januari weer open. Er geldt geen restrictie meer voor de openingstijden: ook ná 17.00 uur mag er dus gesport worden. Op binnensportlocaties is wel een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Is een coronatoegangsbewijs nodig op een buitensportlocatie?

Op buitensportlocaties is een coronatoegangsbewijs alleen verplicht als je gebruik maakt van de voorzieningen binnen. Bijvoorbeeld in de kleedkamers of toiletten.

Geldt het dragen van een mondmasker ook voor buitensportlocaties?

Op buitensportlocaties is het dragen van een mondmasker alleen verplicht als je gebruikmaakt van de binnenfaciliteiten, zoals kleedkamers en de sportkantine.

Kan ik binnen trainen, bijvoorbeeld tijdens een spinningles of op de indoor trainer?

Ja, je kunt per 15 januari weer binnen trainen: binnensportlocaties mogen weer open. Wel heb je een coronatoegangsbewijs nodig als je 18 jaar of ouder bent en op binnensportlocaties is het dragen van mondmasker ook verplicht, behalve tijdens het sporten.

Hoe houd mijn vereniging zich aan de geldende maatregelen en adviezen?

We zetten in dit artikel voor je op een rij hoe je veilig als vereniging op pad gaat. Bekijk daarnaast de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid en raadpleeg het landelijk protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF.

Heeft je vereniging een eigen accommodatie met horeca? Dan moet deze ook gesloten zijn. Raadpleeg voor de volledigheid het Sportprotocol van NOC*NSF.

Wat zijn de regels over een afhaalpunt binnen en/of buiten?

Sportkantines mogen weer open, maar alleen voor afhaal. Als het afhaalpunt binnen is, is een coronatoegangsbewijs en mondmasker verplicht. Bij een afhaalpunt buiten, hoeft er geen check gedaan te worden op het coronatoegangsbewijs. Wel moeten bezoekers een mondmasker dragen.

Kunnen er nog bijeenkomsten zoals een algemene ledenvergadering (ALV) plaatsvinden?

Houd vergaderingen (ALV, bestuur en commissie) zoveel mogelijk online. Veel locaties – zoals horeca, vergaderzalen en buurthuizen – zijn gesloten tijdens de lockdown.

Lees ook: 6x tips voor het organiseren van een digitale ALV

Mag ik in Duitsland of België fietsen en mag dit ook in een groep?

Ja, dat mag. Check voordat je vertrekt nog wel het meest actuele reisadvies en raadpleeg de websites van de Rijksoverheid en de ANWB. Kijk op de site van Cycling Vlaanderen en de Bund Deutscher Radfahrer voor de geldende maatregelen.

Vragen over het coronatoegangsbewijs

Wanneer is een coronatoegangsbewijs nodig?

Bij binnensportlocaties is een coronatoegangsbewijs per 15 januari verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Daarnaast zijn de meeste plekken in Nederland waar een coronatoegangsbewijs verplicht is, nog gesloten tot en met in ieder geval 25 januari.

Vragen over toertochten

Ik ben organisator: kan ik nog een tocht of wedstrijd organiseren?

Activiteiten en evenementen waarvoor een vergunning nodig is, zijn nog steeds niet mogelijk. Lees hier wat je moet doen als je toertocht is afgelast.

Alleen voor kleinschalige toertochten zonder vergunningsverplichting zijn – uitsluitend met toestemming van de gemeente en onder voorwaarden – mogelijkheden. 

Ben je toertochtorganisator en overweeg je een aangepaste, kleinschalige tocht te organiseren? Ga dan als volgt te werk:

  1. Neem bij je besluit in overweging waarom de maatregelen zijn ingevoerd: sociale contacten en reisbewegingen moeten worden geminimaliseerd.
  2. Ga in overleg met de contactpersoon bij de gemeente. Gebruik hierbij deze infographic, waarmee je aan de gemeente laat zien wat de kenmerken van een kleinschalige toertocht zijn.
  3. Gebruik ook de checklist voor doorstroomactiviteiten (voor toertochten zonder elementen van een evenement, zoals horeca, live muziek, verkoop eten en drinken).

Ik organiseer ná 25 januari een toertocht: wat moet ik doen?

Wat er ná 25 januari gaat gebeuren, is nog niet bekend. Organiseer je een tocht ná 25januari en heb je deze nog niet aangemeld voor de toertochtenkalender? Doe dat dan alsnog: je kunt altijd op een later moment je tocht weer aanpassen.

Hoe bereid ik me als organisator het beste voor op een veilig en verantwoorde tocht?

Als je plannen hebt om een tocht te organiseren, ga dan als eerste in gesprek met de gemeente. Bereid je goed voor op dit gesprek, door een uitgewerkt plan voor de organisatie van een veilige toertocht te maken. Dit plan geeft de lokale overheden richting bij het beoordelen van je melding. We zetten in dit artikel voor je op een rij hoe je dit het beste aanpakt.

Heb je vragen over een toertocht in coronatijd? Stuur dan een mail naar Caroline Lit (carolinelit@ntfu.nl). 

Vragen over trainingen

Kunnen trainingen, zoals mountainbike- en wielerclinics doorgaan?

Trainingen mogen weer hervat worden, ook op sportlocaties binnen en buiten. 

Neem ook het protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF goed door, waarin je richtlijnen vindt voor onder andere trainingen, clinics en andere sportactiviteiten.

Mogen kinderen en jongeren samen fietsen/trainen?

Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mogen in groepsverband fietsen. Raadpleeg het sportprotocol voor de details.

Overige vragen

Onderzoeken geven aan dat we meer dan 1,5 meter afstand moeten houden bij het fietsen om besmetting te voorkomen. Waarom nemen jullie dit advies niet over?

NTFU is als wielersportbond niet de instantie om wetenschappelijke resultaten te interpreteren. NTFU volgt daarom de maatregelen en adviezen van de Rijksoverheid en het NOC*NSF op, die in contact staan met de virusexperts van het RIVM.

Back To Top
×Close search
Zoeken